当前位置: 首页>>通知公告>>讲座预告>>正文

量子论坛第五十讲

来源:湖南师范大学新闻网 作者:物理与信息科学学院 发布时间:2017年09月14日 14:59 点击:

报告题目:Optical nonreciprocity in optomechanical systems

报告人:李勇,北京计算科学研究中心研究员,国家自然科学基金委优秀青年基金获得者

报告时间:2017年9月28日(周四)上午10:00

报告地点:量子楼410报告厅

报告摘要:The fundamental role of nonreciprocal transmission in information processing has been demonstrated fully by the important application of electrical diodes/transistor in electronic information technology. However, optical nonreciprocity is usually constrained by the Lorentz reciprocal theorem due to the time-reversal symmetry in linear and nonmagnetic media. We investigate the optical nonreciprocal responses of optical diode and optomechanical circulator in a multi-mode optomechanical system where one/two mechanical mode(s) are optomechanically coupled to two linearly coupled optical modes simultaneously. These optical nonreciprocal behaviors are induced by the phase difference between the two optomechanical coupling rates, which breaks the time-reversal symmetry of the three-mode optomechanical system. Moreover, we achieve the optomechanically induced unidirectional amplification in the similar optomechanical system with adding a mechanical pump.

报告人简介:李勇,博士,北京计算科学研究中心研究员,博士生导师。1999年毕业于华中理工大学(现华中科技大学),2001年于中国科学院武汉物理与数学研究所获硕士学位,2004年于中国科学院理论物理研究所获得博士学位。之后先后在中国科学院理论物理交叉研究中心、瑞士巴塞尔大学和香港大学做博士后研究。2010年起历任北京计算科学研究中心特聘研究员、研究员,2014年获得国家自然科学基金委优秀青年基金。研究领域主要包括量子光学、基于光与物质相互作用的量子物理与量子信息,近年来主要从事基于微纳机械振子的量子光力学方面的研究。在国内外学术刊物上共发表 SCI 论文70余篇,其中3篇发表在Phys. Rev. Lett.上。

物理与信息科学学院科研办